Pismo:

ZZZ vrši besplatnu obuku iz njemačkog i engleskog jezika, informatike, vođenja poslovnih knjiga te preduzetništva

I ove godine brčanski Zavod za zapošljavanje realizuje projekat edukacije za lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda. Ove godine je program nešto izmijenjen.

Ove godine zastupljeno je devet kurseva iz pet različitih oblasti. Još jedna šansa za mlade da nauče nešto novo i lakše dođu do zaposlenja.

“Engleski i njemački jezik, informatika, vođenje poslovnih knjiga i preduzetništvo. Svi ovi kursevi osim preduzetništva su podijeljeni u dva različita stepena. Prvi stepen je namijenjen za nezaposlena lica koja nemaju predznanja iz oblasti, dok je drugi stepen namijenjen za osobe koje su završile prvi stepen edukacije ili eventualno imaju neka predznanja iz oblasti koje pohađaju”, kazao je Vlado Jeftić, direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

Nezaposlena lica imaju mogućnost da pohađaju više različitih obuka. Pravo na edukaciju ostvaruju sva nezaposlena lica koja se nalaze na aktivnoj evidenciji Zavoda za zapošljavanje . Broj prijavljenih je neograničen.

“Zadnje tri godine smo svake godine imali obuke s tim što je do sada bilo između 50 i 70 lica koja su prolazila obuke. Ove godine planiramo između 100 i 200 lica. Cilj jeste obučiti nezaposlena lica kako bi oni stekli nova znanja i kako bi lakše mogli naći posao”, kazao je Jevtić.

Cilj je omogućiti Brčacima besplatnu edukaciju a svakako valja kazati da oni koji ne budu uspješni u edukaciji nemaju nikakvih sankcija.

“Što se tiče nezaposlenih lica, od njih očekujemo da se prijave i da pohađaju obuke. Ona lica koja ne budu uspješno položila ove obuke neće imati nikakvih negativnih posljedica samo neće dobiti certifikat da su završili obuku. Oni će imati mogućnost da i naredne godine pohađaju obuku”, kazao je Jevtić.

Devet različitih obuka koštat će Zavod za zapošljavanje od 50.000 KM do 70.000 KM. Javni poziv je otvoren 08.08. i trajat će do 09.09.2016. godine.