Pismo:

Počelo korištenje novog informacionog sistema

Direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta potpisao je 9.marta u Sarajevu ugovor o realizaciji “Reformskog paketa” uz podršku Vlade Švicarske, a u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP). Potpisivanjem ugovora ”Reformski paket” je prilagođen potrebama Zavoda u Brčkom, a Zavod za zapošljavanje se obavezao da primjeni nove metode rada, prije svega šalterski sistem rada, individualno i grupno savjetovanje, dok je na strani YEP-a obaveza da omogući da se reforma provede kroz tehnička i infrastrukturna ulaganja. U sklopu aktivnosti podržanih od švajcarske Vlade do sada je u sklopu reformskih procesa:

 

  • razvijeno uputstvo o radu,
  • razvijena nova internetska stranica,
  • projektna dokumentacija sa idejnim rješenjem nove zgrade brčanskog Zavoda,
  • urađeni građevinski radovi kroz koje se obezbjedio minimum uslova za aktiviranje zgrade “Merkura” u kojoj će ubuduće biti smješten Zavod,
  • otvoren Klub za traženje posla u Brčkom.

U toku ovog mjeseca napravljen je veliki iskorak – obezbjeđena je, instalirana i stavljena u upotrebu nova aplikacija za rad sa nezaposlenim osobama. Do sada je Zavod radio sa aplikacijom doniranom od strane OHR, koja je bila gotovo neupotrebljiva, niti je zavod imao source code, pa praktično nije bilo moguće niti je unaprijediti.

Aplikacija ‘ProMan-Evidencija nezaposlenih’ koristi se za potpuno elektronsko vođenje evidencije nezaposlenih lica. Aplikacija je istovremeno i baza podataka izrađena u Lotus Domino razvojnoj platformi čime je osigurana skalabilnost, integritet i sigurnost podataka u bazi. Instalacija baze je jednostavna i identična instalaciji bilo koje druge Lotus Notes baze.

ProMan je aplikacija i baza podataka koja na efikasan i siguran način omogućava vođenje kompletne dokumentacije vezane za nezaposlena lica: lični karton nezaposlene osobe (LKR), uvjerenja, istorijati promjena na LKR kartonu, kalendar javljanja, savjetodavni proces. Unos i ažuriranje podataka bazirani su na inteligentnim obrascima koji pojednostavljuju i ubrzavaju proces unosa podataka u bazu sa vrlo velikim stepenom automatizacije i ugrađenih logičkih kontrola za sprečavanje pogreški kod unosa. Izdavanje uvjerenja je pojednostavljeno i svodi se na par klikova mišem.

Sigurnost podataka je na vrlo visokom nivou što je obezbjeđeno kroz enkriptovano Lotus Notes radno okruženje. Sve bitne promjene na dokumentima se prate i zapisuju u istorijatu dokumenta, tako da se u svakom trenutku vidi ko je, kada i šta je izmjenio na dokumentu. Onemogućeno je brisanje jednom kreiranih dokumenata, a uvjerenja/rješenja koja su jednom odštampana ne mogu se više mijenjati i ostaju trajno zapisana u bazi u obliku u kojem su i odštampana.

Otvoreni dizajn obrazaca (uvjerenja/rješenja) omogućava administratoru podešavanje i promjenu izgleda obrazaca, što uveliko doprinosi autonomiji aplikacije i čini je nezavisnom od proizvođača softvera, što je posebno značajno imajući u vidu troškove koje će Zavod imati u budućnosti vezano za održavanje i unaprjeđenje aplikacije. Aplikacija je u potpunosti obezbjeđena sredstvima Vlade Švajcarske, u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP).