Pismo:

Posjeta visoke švicarske delegacije Zavodu

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta, na čelu sa direktorom g.Vladom Jevtićem, danas je domaćin posjeti visoke delegacije Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). Visoku delegaciju predstavljaju gđa Barbara Dätwyler Scheuer direktorica za saradnju, Irene Kränzlin Espinoza Perez – program menadžerica za BiH, Sybille Hägler – program menadžerica Švicarskog ministarstva ekonomskih poslova (SECO), Joseph Guntern – direktor za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH te David Kramer zamjenik direktora za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH.

Tema današnjeg sastanka je prije svega, implementacija “Reformskog paketa” u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta, ali i trenutna ekonomska situacija sa fokusom na problematiku nezaposlenosti, naročito mladih kao i diskusija o poteškoćama koje se očekuju kada je u pitanju provedba reforme, ali i prednostima koje će ova reforma donijeti građanima i građankama Distrikta.

Iako je reforma u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta tek započela, već se mogu uočiti promjene u radu Zavoda kao što je uvođenje aplikacije ‘ProMan-Evidencija nezaposlenih’ koja se koristi za potpuno elektronsko vođenje evidencije nezaposlenih lica, uvedena je aktivna mjera grupnog savjetovanja – Klub za traženje posla, a fokus u narednom periodu će biti na jačanju kapaciteta zaposlenika kako bi se postepeno uvodile i ostale savjetodavne usluge i unaprijedilo posredovanje – istakao je direktor Zavoda, g. Vlado Jevtić. Ono što je važno naglasiti da se sva infrstukturna ulaganja sporovode zajedničkim investicijima Projekta zapošljavanja mladih uz podršku Vlade Švajcarske i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, istaknuto je tokom posjete.

U prethodnom periodu je Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta provedena situaciona analiza, u fazi finalizacije je i Upustvo za rad u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta koji će ubuduće biti krovni dokument prema kojem će se provoditi dalje aktivnosti i definisati rad zaposlenika u Zavodu.

Od juna je Zavod započeo sa provođenjem aktivne mjere grupnog savjetovanja Klub za traženje posla koja je prije svega namijenjena mladim nezaposlenim ženama i muškarcima, a u narednom periodu će biti provedena Uvodna obuka za zaposlenike kako bi se oni osposobili za provođenje aktivnosti u skladu sa novim modelom rada.

Sve navedeno je prezentovano švajcarskoj delegaciji tokom posjete, a direktor Jevtić je iskazao zahvalnost Vladi Švajcarske, naglasivši da je zahvaljujući ovakvoj konkretnoj podršci, Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta na dobrom putu da postane prepoznat kao važan sudionik na tržištu rada i institucija na usluzi građanima Distrikta.

Posjećanja radi, Zavod za zapošljavanje je jedna od četiri službe (pored službi za zapošljavanje Hercegovačko – neretvanskog županije/kantona, Bosanskog podrinjskog te službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona) koja će u narednom četverogodišnjem periodu, provesti sveobuhvatnu reformu koja je već testirana u Javnog Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo i u Zavodu za zapošljavanje Rebublike Srpske. Cilj je da se holistički promjeni pristup u radu Zavoda na način da se osiguraju bolje usluge nezaposlenima i poslodavcima putem jačanja savjetodavnih funkcija, uvođenja šalterskog sistema rada, unapređenja saradnje sa poslodavcima i funkcije posredovanja te da se putem uvođenja sistema za praćenje učinaka sve navedeno verifikuje i prati, kako bi se adekvatno upravljalo reformom.