Pismo:

Zavod sprovodi brojne aktivnosti u cilju zapošljavanja

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH ima veći broj aktivnosti u cilju osposobljavanja neuposlenih osoba s aktivne evidencije neuposlenih osoba i pomoći pri zapošljavanju istih. Vlado Jevtić direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta je kazao da se trenutačno sprovode dva javna poziva, jedan se poziv odnosi na samozapošljavanje neuposlenih osoba romske nacionalnosti, s aktivne liste neuposlenih, koji traje do kraja tekuće godine, a drugi se javni poziv odnosi na upošljavanje svih ciljnih skupina s aktivne liste neuposlenih, koji traje sljedećih mjesec dana.

Pored ova dva javna poziva koja se tiču izravnog upošljavanja, imamo još jednu aktivnost, koja se tiče osposobljavanja i obuka neuposlenih osoba, koja će se sprovoditi sljedeća dva mjeseca, i ta aktivnost podrazumijeva devet različitih tečajeva odnosno kurseva, koji obuhvataju nekoliko oblasti, poput oblasti poduzetništva, odnosno pomoći prilikom otvaranja spostvenih biznisa, prije svega poticaj neuposlenih osoba za pokretanje vlastitog biznisa, naglasio je Jevtić. Pored toga organizirana je obuka iz njemačkog, engleskog i informatike kao i vođenje poslovnih knjiga. Ove zadnje četiri obuke su podjeljene u dva stupnja, prvi se odnosi na osobe koje nemaju nikakvo predznanje iz tih oblasti, dok se drugi stupanj odnosi na osobe koje imaju početno ili srednje znanje iz te oblasti, i osobe koje su završile prvi stupanj obuke.

Za program samozapošljavanja Roma namjenjeno je oko 80.000KM, za javni poziv za upošljavanje svih osoba s aktivne liste neuposlenih, oko 500.000KM i za treči program koji se odnosi na obuku neuposlenih osoba, od 50 do 70 tisuća konvertibilnih maraka pojasnio je Jevtić.