Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Bosna i Hercegovina trenutačno proizvodi velik broj ekonomista i pravnika, a upravo se najveći broj osoba s tim kvalifikacijama nalazi na burzi rada.

Sve je manje „zanatlija“, a sve je veća potražnja za njima. U najboljoj su poziciji, pak, IT stručnjaci. Razmišljate o prekvalifikaciji?

Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Četvrta digitalna era nije zaobišla Bosnu i Hercegovinu, stoga je IT sektor uvijek u potražnji za kvalitetnim kadrovima, a kompanije u BiH nude solidne finansijske pakete i kvalitet rada na nivou evropskih i svjetskih kompanija. No, traže se: Doedukacija, prekvalifikacija, trening i volja.

Manjak stručnih radnika, posebno zanatlija osjetile su zemlje zapadne i centralne Europe, a BiH je često destinacija za pronalazak odgovarajućeg kadra.

No, aktivnost bh.tržišta opadala je u posljednje tri godine, zapolenost je donekle rasla, doke je nezaposlenost varirala.

Bosna i Hercegovina je, prema zvaničnim statistikama, jedna od zemalja regije koja je u vrhu liste prema nezaposlenosti, a prva je od 134 zemlje svijeta prema nezaposlenosti mladih. No, paradox je da i u ovako visokoj nezaposlenosti, posla ima, a poslodavci teško pronalaze kadar koji im odgovara.

Vodeća kompanija za posredovanje pri zapošljavanju u BiH je i Kolektiv posao.ba na čijem je sajtu u 2017. godini otvoreno preko 22.000 poslova.

U Bosni i Hercegovini, najtraženiji su:

1.Prodavač / trgovac
2.Call agent
3. Konobar / Šanker
4. Komercijalista
5. Programer / Software Developer
6. Kuhar
7. Stjuart / Stjuardesa
8. Vozač
9. Frizer
10. Zaštitar

Nesrazmjernost u potrebi tržišta rada i kvalifikacijama kadra prisutna je u gotovo svim sektorima.

Iako je obrazovanje oduvijek bila predispozicija za dobar posao, rastući je trend da potencijalni poslodavci radije upošljavaju kadrove s tzv „soft skills“, te insistiraju na poznavanju stranih jezika, rada na računaru i pozitivnom stavu.

Autor: Ika Ferrer Gotić/ N1
Foto: N1
Presenesno sa psb.ba

KORISNI LINKOVI

Klikom na sličicu možete posjetiti korisne web stranice.   

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…