U organima javne uprave mogu konkurisati i lica bez pripravničkog staža

 

Srđan Blažić, šef Odjela za stručne i administrativne poslove je pojasnio da se ovdje konketno radi o uvođenju nove kategorije radnih mjesta za lica bez radnog iskustva.

Pripravnici će i dalje biti tretirani prema Zakonu o državnoj službi i oni nakon odrađivanja pripravničkog staža prekidaju svoj radni odnos.

Blažić je iznio mišljenje da odluka neće uzrokovati veliki broj pozicija, ali postoje mjesta gdje je potrebno uvesti lica bez radnog iskustva.

Vlada Brčko Distrikta je za donošenje ovakve odluke bila motivisana činjenicom da se u zadnje dvije- tri godine u organima javne uprave ne vrši odrađivanje pripravničkog staža, a s druge strane, dosta lica je steklo zvanje SSS, VSŠ i VSS kojima je trebalo dati mogućnost da steknu radno iskustvo.

Blažić je, takođe, mišljenja da bi ponovo trebalo uvesti pripravnički staž za lica iz medicinske, obrazovne i još nekih specifičnih struka i zanimanja.

KORISNI LINKOVI

Klikom na sličicu možete posjetiti korisne web stranice.   

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…